Historia

På Örjastäppan strax utanför Mora centrum finns hjärtat i vår verksamhet - charkfabriken. Byggnaden uppfördes i mitten av 70-talet av det anrika familjeföretaget Åbergs Slakteri AB som grundades 1896 av Morasonen Johan Åberg. Dess hantverkskunnande och skicklighet inom kött och chark var välkänt under lång tid, långt utanför Dalarnas gränser. Historierna är många om charkhjältarna från Mora som stoltserade med flertalet egna små charkbutiker runt om i Dalarna. Här fanns entusiasmen och en stor portion yrkesstolthet som gjorde avtryck i charkhistorien under nära 100 års tid. Idag lever Åbergs traditioner och kunskaper vidare hos oss på Siljans Chark.

betande-kvigor

Eldsjälarnas övertygelse byggde Siljans Chark

När Siljans Chark grundades 1992 hade Åbergs Slakteri haft en tuff tid med idel omstarter och omstruktureringar. Samtidigt blev Dalabönderna oroliga över sin framtid när slakteriet i Borlänge (Farmek) lade ner sin verksamhet. Bönderna bad därför Jan Hellström vid Ickholmens gård, som där hade ett litet gårdsslakteri, att se om det fanns möjlighet att starta upp något eget tillsammans med Dalabönderna. Fanns intresset för egen charktillverkning i Dalarna? Efter en kort tid fick de svaret. Då hade 120 bönder och 20 anställda samlat ihop 1,5 miljoner kronor. Siljans Chark var bildat. Förutom Jan Hellströms Gårdsslakteri vid Ickholmen hade man dessutom tillgång till Åbergs charkfabrik i Mora som kunde tillvarata råvarorna från Dalarnas bönder. Affärsidén var glasklar: att fokusera på kvalitet och lokalproducerade charkvaror från Dalarnas bönder.

dreamstime_xxl_49117678_2

Mer än storstilade charkprodukter

Den nya inriktningen med kvalitet blev framgångsreceptet för Siljans Chark. Störst del i framgångarna ska ändå tillskrivas det stora engagemanget från Dalarnas bönder, personalen på Siljans Chark samt Hellströms övertygelse om styrkan i det lokala köttet från Dalarna. Alla såg tydligt den stora potentialen i verksamheten och vad det skulle betyda för bygden i det långa loppet: tryggade arbetstillfällen, öppna landskap, de lokala böndernas överlevnad och god djuromsorg. Den insikten är än i dag den bärande tanken hos oss på Siljans Chark, tillsammans med vår starka tro på den goda lokala maten förstås!

flygfoto_bjursas

Hantverkskunnandet lever vidare än idag

En avgörande del vid uppstarten av Siljans Chark var att merparten av de duktiga människorna från Åbergs ville fortsätta i det nybildade företaget. Det gjorde att det värdefulla hantverkskunnandet fanns kvar och verksamheten kunde rulla på direkt. Än idag jobbar några från Åbergs-tiden kvar, till lycka för oss och alla våra kunder.