Älska smaken av Dalarna

Vi värnar om det lokala, den närproducerade maten och de öppna landskapen. Råvarorna i våra omtyckta produkter kommer från lokala gårdar och uppfödare som visar extra stor omsorg om djuren. Det ger oss bra kontroll på köttets kvalitet, den viktiga djuromsorgen och det innebär att transporterna blir korta.

 Att njuta av smaken på vårt kött och våra charkdelikatesser är det bästa sättet att bekanta sig med oss. Här på vår hemsida kan du lära känna företaget bakom den goda smaken.

Välkomna till Siljans Chark

siljanschark_map

Om Siljans Chark

Vårt kött slaktas i vårt egna KRAV-godkända slakteri där veterinär alltid finns på plats för att kontrollera djur, råvara och produktion. Djuren har växt upp i en trygg miljö och omsorgsfullt tagits hand om av bönderna från våra älskade bygder. Vår råvaruprocess är ingen hemlighet därför erbjuder vi vad vi kallar en Öppen anläggning, det innebär att vi under hela året, i mån av tid, ger besökare möjligheten att få se hur tillverkningen av våra produkter går till.
 
I Siljans Chark AB ingår slakteriet på Ickholmens gård i Vikarbyn och charkfabriken i Mora. Idag har vi ca 100 anställda och omsätter ca 200 miljoner kronor. Siljans Chark AB ägs av 280 bönder och några anställda till 47%, HK scan äger 39 % och resterande del ägs av Älska Lokalt (lokala investerare). Siljans Chark leds av Andreas Strandroth.

 

Produktion

Att allt vårt kött hängmöras är hemligheten bakom vårt goda och möra kött. Det innebär att allt vårt kött får hänga i kontrollerade kylrum 5-7 dagar innan det styckas upp till oxfilé, fransyska, sida och alla de andra styckningsdetaljerna. Vi hängmörar både traditionellt i hälsenan och i en hel del fall även i bäckenet vilket ger en förträfflig mörhet. Det är det som gör att vårt kött smälter så gott i munnen.
 
Köttråvaran är viktig i charkprodukterna
Råvaran till alla våra charkprodukter kommer främst från vårt eget slakteri då vi vill ha full koll på hela kedjan. I de fall vi har brist på köttråvara och får köpa av kollegor väljer vi svenska samarbetspartners med samma höga kvalitetskrav som vi har.  För oss är det en självklarhet med bra råvaror i alla våra produkter eftersom vi har smak och kvalitet som främsta kännetecken.

Rikligt med riktigt kött i korvarna
Nyckeln till riktigt goda korvar är råvaran och kryddningen. Flertalet av våra korvar innehåller långt över 40 procent kött. Då kvaliteten är det viktigaste för oss använder vi kött av hög kvalitet även till våra korvar – vilket under åren har fått uppmärksamhet för i branschen. Många tycker nämligen att råvaran, det vill säga köttet, i våra korvar är för fint för att användas till vanliga korvar. Det är för att vi inte nöjer oss med mindre än så.
Med våra produkter vill vi ge våra kunder verkliga smakupplevelser med tydligt ursprung och hög kvalitet. Du kan alltid lita på att vi håller vad vi lovar och står för vad vi gör. Vi vet nämligen att ärlighet varar längst. Och smakar bäst.

 

Vissa E-nummer är nödvändiga
Vi strävar alltid efter att våra produkter ska vara högkvalitativa och ge en stor smakupplevelse. Vi tillsätter ej smakförstärkare E621 eller stabiliseringsmedel (exempelvis fosfater). Det är ett medvetet val eftersom vi anser att dessa inte är nödvändiga. Däremot finns det vissa E-nummer som är viktiga för att våra produkter ska vara aptitliga och möjliga att äta. I dagsläget har vi två E-nummer i våra charkprodukter.- E250 (nitrit): konserveringsmedel om vi använder i några charkprodukter. Det håller borta bakterier som annars lätt skulle kunna bildas. E250 ger också produkterna den fina röda färgen som gör maten mer aptitlig. - E300 och E301: antioxidationsmedel, som motverkar att fettet härsknar, finns i alla våra charkprodukter.

flygfoto_bjursas

Historia

På Örjastäppan strax utanför Mora centrum finns hjärtat i vår verksamhet - charkfabriken. Byggnaden uppfördes i mitten av 70-talet av det anrika familjeföretaget Åbergs Slakteri AB som grundades 1896 av Morasonen Johan Åberg. Dess hantverkskunnande och skicklighet inom kött och chark var välkänt under lång tid, långt utanför Dalarnas gränser. Historierna är många om charkhjältarna från Mora som stoltserade med flertalet egna små charkbutiker runt om i Dalarna. Här fanns entusiasmen och en stor portion yrkesstolthet som gjorde avtryck i charkhistorien under nära 100 års tid. Idag lever Åbergs traditioner och kunskaper vidare hos oss på Siljans Chark.

ickholmen

Slakteriet i Ickholmen

På vårt slakteri i Ickholmen, utanför Rättvik, drivs en toppmodern verksamhet med stränga krav på god djuromsorg, miljö och livsmedelssäkerhet. Verksamheten är KRAV-godkänd och bedrivs enligt EU-normer, med strikta kvalitetssystemet och miljöklassificering. Här jobbar duktiga yrkesmän där alla steg övervakas noggrant av fysisk närvarande myndighet, det vill säga Livsmedelsverkets veterinärer och tillsynstekniker. Allt för att säkerställa god djuromsorg, hög kvalitet och naturligtvis att lagar och förordningar efterlevs. Regelbundna kontakter hålls också med övriga inblandade, till exempel Jordbruksverket, Rättviks kommun, och Arbetsmiljöverket. Få branscher är lika hårt kontrollerade.

Kontakta oss

I Siljans Chark AB ingår slakteriet på Ickholmens gård i Vikarbyn och charkfabriken i Mora. Idag har vi ca 100 anställda och omsätter ca 200 miljoner kronor. Välkommen till Siljans Chark.

Försäljning & Marknad

Order
0250-59 21 00
order@siljanschark.se

Lotta Boström Säljledare
0250-59 21 15
lotta.bostrom@siljanschark.se

Torbjörn Ivares Restaurang, storhushåll och butik 
0250-59 21 17, 070-379 96 87
torbjorn.ivares@siljanschark.se

Christer Froms Utesäljare butik
070-229 08 49 
christer.froms@siljanschark.se

Benny Klint Utesäljare
0250-59 21 00, 070-884 37 50
benny.klint@siljanschark.se

Heidie Dahlström Innesäljare
0250-59 21 18
heidie.dahlstrom@siljanschark.se

Sten-Håkan Karlsson Innesäljare
0250-59 21 14
s-h.karlsson@siljanschark.se

Dan Larsson Innesäljare
0250-59 21 16, 070-600 63 77
dan.larsson@siljanschark.se

Frank Eldin Marknadschef
0250-59 21 13, 070-515 92 27
frank.eldin@siljanschark.se

Carola Hedberg Marknadskoordinator
070-797 67 56
carola.hedberg@siljanschark.se

Sofia Jemthans Kommunikatör
070-546 25 19
sofia.jemthans@siljanschark.se

 

Ledningsgrupp

Andreas Strandroth Vd
0250-59 21 12, 073-068 35 13
andreas.strandroth@siljanschark.se

Lars Christenson Ekonomichef
0250-59 21 21
lars.christenson@siljanschark.se

Frank Eldin Marknadschef
0250-59 21 13, 070-515 92 27
frank.eldin@siljanschark.se

Ola Holmqvist Produktionschef
0250-59 21 23, 070-694 81 19
ola.holmqvist@siljanschark.se

Anna Främsth Kvalitets- och utvecklingschef
0250-592100, 070-5553510
anna.framsth@siljanschark.se

Runar Gustafsson Slakterichef
0248-231 24, 070-200 01 98
runar.gustafsson@siljanschark.se

 

 

Ekonomi

Lars Christenson Ekonomichef
0250-59 21 21
lars.christenson@siljanschark.se

Christina Andersson Administration
0250-59 21 22
christina.andersson@siljanschark.se

Produktion

Ola Holmqvist Produktionschef
0250-59 21 23, 070-694 81 19
ola.holmqvist@siljanschark.se

Mia Lönnemyr Material- och produktionsplanering
070-768 75 33
mia.lonnemyr@siljanschark.se

Thomas Nord Samordnare Expedition
0250-59 21 00, 070-673 20 75
070-273 74 22 Frakter, Gods
thomas.nord@siljanschark.se

Darko Olbricht Underhåll
0250-59 21 00
darko.olbricht@siljanschark.se

 

Kvalitet

Reklamation
0250-59 21 00
reklamation@siljanschark.se

Anna Främsth Kvalitets- och utvecklingschef
0250-592100, 070-5553510
anna.framsth@siljanschark.se

Hanna Fridén Ansvarig kvalitetssystem
0250-59 21 29, 070-252 66 44
hanna.friden@siljanschark.se

 

Slakteri

0248-231 24
ickholmen@siljanschark.se

Runar Gustafsson Slakterichef
070-200 01 98
runar.gustafsson@siljanschark.se

Louise Ryberg Djurinköpare
070-555 20 64
louise.ryberg@siljanschark.se

Pär Thyrén Djurinköpare
070-373 46 74
par.thyren@hkscan.com

Styrelse

Jonas Esteén Ordförande
Jan Forsell Ledamot
Magnus Lidholm Ledamot
Göran Holm Ledamot
Charlotte Wiberg-Gudmunsson Ledamot
Dan Larsson Unionen, pers.repr.