RECEPT

Siljans Charks grillplanka deluxe

Ingredienser

1 stor planka räcker till 4-8 personer

 

  • 800 g Siljans Chark karré av Gårdsgris
  • 600 g Siljans Chark nötytterfilé
  • Grillkrydda eller marinad
  • 1 pkt Siljans Chark bacon
  • 1 pkt Siljans Chark Jägargrill eller Fjällgrill
  • 1 paprika
  • 1 ask champinjoner
  • 1 röd lök
  • 4 grillspett

 

Tillbehör:

  • 1 kg små potatisar
  • 4-8 sötpotatisar
  • Olivolja och flingsalt

 

Förslag på såser och tillbehör:

  • Bearnaisesås (gärna hemslagen)
  • Rödvinssås
  • Tryffelsmör
  • Rostad vitlökscréme
  • Grönsallad
  • Majskolvar

Tillagning

Skär karrén i skivor. Marinera karréskivorna och nötytterfilén hel med favoritmarinaden eller krydda med grillkrydda. Skär korvar, bacon, lök och paprika i lagom stora bitar, varva på grillspett tillsammans med champinjoner. Se till att köttet är rumstempererat när det läggs på grillen tillsammans med grillspetten. Grilla karréskivorna några minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Sätt gärna en termometer i nötytterfilén och grilla runtom till en innertemperatur av 55-56° för medium, låt sedan köttet vila i folie ca 10 minuter så fortsätter tillagningen några grader till ca 58°.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg sötpotatisarna i en ugnsfast form och picka hål på skalet med en gaffel, tillaga i ugnen ca 45 minuter till de är mjuka, skär ett kryss och tryck med fyra fingrar så att den öppnar sig, lägg i en klick smör och strö på lite flingsalt. Lägg potatisarna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och strö på flingsalt. Stoppa in potatisen tillsammans med sötpotatisen när den sistnämnda varit inne ca 15 minuter.

Servering: Skiva upp nötytterfilén i centimetertjocka skivor. Lägg upp kött och grillspett på plankan tillsammans med potatis, såser och tillbehör. Njut!